Sreća ili kvalitetno preduzetništvo? Kako je kockar pretvorio veliki zajam u profit

Možda ste čuli priču, ali sigurno postoji neko ko nije. Kasnih 1980-ih, Metju Benham je masterirao na Univerzitetu Oksford. Oko deceniju je studirao i sakupljao iskustva iz ekonomije, što se isplatilo kada je dobio senior poziciju u vodećoj američkoj banci. Kao što je čest slučaj u ovoj oblasti, ljudi blago odstupe od svoje specijalizovane oblasti, ali nikada ne odlutaju predaleko. To je Metju uradio. Počeo je da radi za kladionicu u kojoj je bio šef odeljenja koje razvija matematičke modele.  

Sakupljajući iskustvo u tom polju, Metju i njegov tadašnji nastavnik su odlučili da još jednom odstupe. Odlučili su da dublje prouče matematiku klađenja i kako različiti modeli mogu biti korišćeni za stvaranje značajnih profita.

Banonov uspeh se nastavio. 2004. je osnovao kompaniju u kojoj je sarađivao sa nekim veoma značajnim imenima u tom polju. Stvari su se odvijale odlično i posao se zahuktavao. Rastući kapital je biznismenu omogućio da svom omiljenom fudbalskom klubu, Brentfordu, pozajmi 700 000 funti. Zanimljivo je da je ugovor sadržao klauzulu koja je podrazumevala da ukoliko ne dođe do ispunjenja ugovora (ukoliko dug ne bude vraćen za 5 godina), Benham ima pravo da zatraži deonice u klubu. 

Kao što možete pretpostaviti, Benham je iskoristio situaciju niskoligaškog Brentfoda, menjajući njegovu kompletnu strukturu kako bi bila kontrolisana od strane analitičara. Škola je počela da trenira igrače koje su drugi klubovi odbacili i prodavala ih za desetine miliona. Neki od transfera su Said Benrahma, Neil M. i sada već slavni igrač Aston Vile – Oli Vatkins.

Kao rezultat Metjuovih napora i poslovne sposobnosti, Brentfor je uspeo da ostvari svoj najveći cilj do danas: plasman u englesku Premier Ligu. Najviši engleski ešalon donosi dodatnih 300 miliona dolara u Benhamovu kasu. Naravno, on ne uzima novac. To bi okrenulo navijače protiv njega i zaustavilo njegove ambicije u postizanju nečeg još većeg.

Metjuova priča o uspehu je samo jedna od mnogih koje nas teraju na razmišljanje o tome kako se svaka prepreka može pretvoriti u uspeh, sve dok imamo iskustvo i znanje da to učinimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *