Koja je razlika između obrnutog zamaha i svič udarca u kriketu?

Obrnuti zamah i promenljivi udarac su dve vrste u poteza koji su svoju popularnost stekli u modernom kriketu. Oba ova udarca uključuju udaranje loptice u pravcu suprotnom od onoga ka kome se udarac izvodi.

Obrnuti zamah

Regularni zamah podrazumeva da udarač zamahne palicom od spoljne strane na nozi. Kod obrnutog zamaha, palica ide suprotno, od noge ka spolja. Kako bi uradio ovo, udarač mora okrenuti palicu, tako da njeno naličje gleda ka spolja. Udarač ovo izvodi tako što dalje zadržava ovu poziciju ruku.

Svič udarac

Svič udarac znači da će se, na primer, desnoruki igrač pozicionirati, tako da stane kao levoruki igrač (i obrnuto, levoruki kao desnoruki), tako da će sada desno rukom udarati lopticu ka spolja. Dok ovo radi, udarač u potpunosti menja svoj uobičajan položaj ruku. Ovo znači da će se gornja ruka, spustiti dole, dok će se donja premestiti iznad.

Obrnuti zamah i svič udarac, su potezi kojima nije lako ovladati. Svoj zenit dožveli su u T20 eri, gde je postizanje poena u bržem tempu postao obavezan. Prvo pojavljivanje obrnutoh zamaha dešava se negde oko 20-tih godine prošlog veka. Oba ova udarca se najčešće izvode protiv spiner bacača. Protiv bacača koji se koncentrišu na brzinu lopte, ovo je teže izvesti jer loptica jednostavno ide prebrzo, te je jako teško promeniti hvat na palici. Glavna razlika između obrnutoh zamaha i svič udarca je u poziciji hvata, iako je oblast koja se gađa ista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *