Šta je potpuno bacanje u kriketu?

Potpuno bacanje je vrsta bacanja koje bacač izvodi u kriketu. Ovu je vrsta bacanja kod koga lopta ide direktno na bacača, bez odbijanja o podlogu. Za razliku od ostalih bacanja, gde se pri bacanju moraju imati u vidu dužine i linije, potpuno bacanje potpuno zanemaruje dužinu.

Potpuno bacanje je retko kad strateškog karaktera. U najvećem broju slučajeva, kada se pokušava potpuno bacanje, radi se kao jorker. Jorker je kada lopta bačena  da se odbije u blizini udaračevih prstiju na nogama. Ako je potpuno bacanje prenisko, to je, takoreći, poklon za udarača ko može dosta lako udariti ovu loptu. Isto tako, ako je bacanje preko nivoa struka obarača, sudija ga može presuditi nevažećim. Rezlutat toga bi bio slobodno udaranje od strane udarača. Prilikom slobodnog udaranja, udarač ne može biti izbačen, osim „run-out-om“, i ima slobodu postizanja koliko je god moguće poena iz tog bacanja.

Potpuno bacanje nekada može biti i opasno. Iako to nije namera udarača, može se desiti da mu lopta isklizne iz ruke prilikom bacanja, te pogodi udarača direktno u telo, i tako prouzrokuje ozbiljne povrede.

Potpuno bacanje može biti strateški isplanirano samo prilikom same završnice (popularnih „death overs-a“). I to samo kada je ispod pojasa i naciljano odmah pored širinske linije. U ovom slučaju lopta se odbija van granica terena, iza čuvara i udarača.

Sve u svemu, udarači se retko odlučuju na potpuno bacanje, jer ovakvo bacanje ima više mana nego prednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *