Koja su neka od novih pravila u kriketu?

Svetski kup T20 2022 desio se u Austrailiji. Domaćin ovog događaja je bio branilac titule. Nedavno, Intenacionalni Kriket Savet (ICC), uveo je novo pravila, koja izazivaju veće promene kada je reč o zakonima kriketa. Evo liste pravila koja su doneta:

Promena krajeva posle uhvaćene lopte se ne računa

Prethodno, ako udarač promeni kraj pre nego što je lopta uhvaćena od strane fildera, novi udarač bi bio postavljen na neudarački kraj. Novo pravilo govori o tome da iako se udarači zamene krajeve, novi udarač će biti onaj koji će dočekivati sledeće bacanje.

Izbacivanje neudaračkih udarača

Poznatije kao Mankad, ovo pravilo je dozvoljavalo bacačima da izbace neudaračkog udarača, ako je on ili ona van linija pre nego što je lopta bačena od strane bacača.

Zabrana pljuvanja po lopti

Igrači su često znali da iskoriste svoju pljuvačku, kako bi potom uglancali loptu o svoje pantalone ili maramicu, da bi manje klizela. Nakon dolaska pandemije, praksa pljuvanja po lopti je trajno zabranjena.

Udarač u okviru terena

Pre modifikacije zakona kriketa, udaraču je bilo dozvoljeno da bude van okvira terena. Međutim, novo pravilo sugeriše da, ukoliko se udarač pomeri van terena, kako bi udario loptu, dosuđuje se nevažeća lopta.

Bacač baca loptu na udaračev kraj

Bacač je mogao baciti loptu na udaračev kraj, i tako ga izbaci, ako je ovaj napustio nabor, pre nego što je bacač napravio bacanje. Međutim, ova praksa je zabranjena, te se sada svira nevažeće bacanje.

Lažno fildiranje

Lažno fildiranje je kada igrač u polju simulira bacanje lopte koja nije upućena njemu ili njoj. Ovo se radi kako bi se ometao ili zbunio udarač. Prema novim pravilima, ukoliko ovo uradi filding strana, dosuđuje se mrtva lopta i udaračkoj strani se dodeljuje pet poena.

Kazne za overe sporog tempa

Prema novim pravilima, svaki over počinje 85 minuta posle starta ininga, onda se kazne u toku meču sprovode na filding strani. Kažnjena filding strana će imati samo četiri umesto pet fildera izvan kruga od 30 jardi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *