Šta je linija u kriketu?

Jedne od najčešćih reči korišćenih u kriketu su linija i dužina. Ovaj tekst baviće se linijom, dok će o dužini biti nešto više u nekom od narednih tekstova.

Linija u kriketu povezana je sa bacačem. Oblast gde bacač baca lopticu, dok je ogranučen takozvanim „panjevima“ naziva se linija. Postoji sedam linija u okviru kojih bacač može baciti lopticu. Tu su: izvan dalje od panjeva, na i dalje od, izmedju i dalje od panjeva, na i sredinu panjeva, izmedju sredine i noge panja, na nogu panja i van noge panja.

Linija pravca lopte igra krucijalnu ulogu u odluci koju sudija donosi. Lopta bi trebalo da se baci i odbije tako da bude u okviru širokih linija označenih na obema strana terena. Ako je linija lopta van ovih linija, onda se sudi „široko“ i bacač mora da baca opet, dok udaračka strana dobija još jedan dodatni „run“.

Linija lopte takođe igra bitnu ulogu u tome gde bi udarač trebao da postavi svoju nogu ispred viketa. Ako lopta udari neki od štapova, bez da dodirne palicu ili udaračevo telo, onda se proverava da li je noga bila u nivou sa panjevima. Tehnologija praćenja loptice, predviđa njenu trajektoriju kretanja i odlučuje, da je nastavila, da li bi udarila neki od panjeva.

Održavanje discipline igre u saglasiju sa linijama u okvirima panjeva je jedna od najbazičnijih treninga koje svaki kriketer ima. Kontrola nad linija omogućava kontrolu bacača nad udaračem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *