O cestobolu

Cestobol je sport koga je osmislio profesor Enrike Romero Brest u Argentini. Takođe poznat i kao otac sportskog obrazovanja u ovoj zemlji, bio je inspirisan za stvaranje ove igre nakon učestvovanja na Kongresu fizičkog obrazovanja u Holandiji.

Brest je počeo da smišlja pravila 1897. i predstavio je sport Ministarstvu obrazovanja i javnog zdravlja sedam godina kasnije. Sport je postao deo programa fizičkog obrazovanja za više razrede osnovne škole 17. marta.

Pored toga što je ovo Dan Svtog Patrika, sada je to i dan Cestobola.

Igra je prošla kroz neke izmene između 1910. i 1922. Prvi organizovani turniri su se odigrali 1924. Na kraju je sve ovo rezultovalo međuškolskim šampionatima koje je organizovao INEF (National Institute of Physical Education).

INEF je organizovao Prvi šampionat Argentine u cestobolu 1930. Dve godine kasnije je nastala Argentinska federacija za odbojku i cestobol. Naravno, profesor Brest je izabran za predsednika. On je predsedavao za oba sporta i regulisao timove.

Slično je netbolu

Cestobol se ne razlikuje mnogo od još jednog egzotičnog sporta, netbola, koji je osmišljen u Argentini u kasnim 1800. Prilično je popularan u ovoj zemlji, naročito među mladim ženama.

Pravila

Cestobol možete igrati unutra ili napolju. Tereni za košarku su česta mesta za održavanje ove igre. Igrači postavljaju dva stuba sa mrežicom u okviru polja za igru na terenu i slobodno se mogu kretati iza mrežice. Koriste loptu koja izgleda kao lopta za rukomet.

Dva tima sa po 6 igrača se nalaze u igri koja traje 2 puta po 20 minuta. Sve vreme se dva igrača moraju nalaziti u prednjem i zadnjem delu terena, a ako nije tako onda je to penal.

Cilj je postići što više pogodaka. To se postiže baš kao i u košarci – ubacivanjem lopte kroz obruč. Trčanje sa loptom nije dozvoljeno. Kako biste loptu vodili kroz teren, morate je dodati.

Pogodak možete postići sa bilo kog mesta na terenu. Ukoliko postignete pogodak tokom regularnog toka igre, onda su to dva poena. Slobodno bacanje donosi jedan poen. Tim koji na kraju ima više poena pobeđuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *