Šta u tenisu znači WC?

 “Wildcard” (WC) u profesionalnom tenisu je igrač koji ostvaruje direktan pristup turniru, što bi inače bilo nemoguće za njega ili nju da učestvuju u događaju. Pofesionalni teniski turnir funkcioniše u nokaut formatu, gde je određeni broj igrača smešten u glavni žreb zavisno od ugleda događaja o kome odlučuju poeni koje nudi. Određena mesta u glavnom žrebu su rezervisana za one koji ne mogu ostvariti direktan ulaz u glavni žreb. Ova mesta su popunjena igračima koji su kvalifikovani, wildcards i srećni gubitnici.

Izbor WC-a

Kvalifikovani su igrači koji su ostali neporaženi u dva ili tri meča koja su igrali u kvalifikacionom žrebu događaja koji se igrao pre otpočinjanja mečeva glavnog žreba. Wildcards su oni kojima je dozvoljeno igranje u kvalifikacionom ili glavnom žrebu, a što je odluka organizatora turnira. O ovim igračima odlučuju organizatori prema sledećim faktorima:

Skorašnji primetni učinak

Prethodna istorija na tom turniru

Bivši visokoplasirani igrač koji se vraća nakon pauze zbog povrede

Igrač pripadnih naroda organizatora

Broj WC-a

Na slemovima (Australian Open, French Open, Wimbledon i US Open), wildcard se nudi na 8 igrača. Osim Wimbledon-a, preostala tri slema mogu nominovati jednu wildcard-u na druga dva slema. Na preostalim nivoima profesionalnog tenisa, organizatori mogu imati 3 do 5 wildcard učesnika. Ukoliko igrač ne prihvati wildcard, tada igrač koji je izgubio u poslednjem krugu kvalifikacionog žreba, dobija prednost.

Neke od najzapaženijih pobeda wildcard-ova u novijoj istoriji su:

2001 – Wimbledon – Goran Ivanisevic (Šampion)

2009 – US Open – Kim Clijsters (Šampion)

2019 – Indian Wells – Bianca Andreescu (Šampion)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *