Šta je T20 format Svetskog Kupa?

Svetski Kup T20 2022 godine je događaj organizovan od strane Internacionalnog Kriket Saveta. Od 2007. godine format T20 se dešava svake godine. Poslednje izdanje je 8. po redu ovog turnira.

Pre nego što počne glavni događaj, timovi se biraju na osnovu njihovih performansi na prethodnom svetskom kupu, i trenutnom rangu u T20 gormatu, kao i igrama na kvalifikacionim turnirima. Top osam timova koja su došla do Super 12 faze na prethodnom turniru svetskog kupa se automatski kvalifikuju na sledeći. Isto tako, država domaćin je automatski kvalifikovana i ulazi u Super 12. Preostala četiri tima se biraju iz prve runde ligaške faze.

Prva runda ima osam timova koji su izabrani na osnovu njihovog rangiranja. Ostale četiri runde se dobijaju od po dva najbolja tima iz globalnih kvalifikacija. Dva takva kvalifikaciona turnira se igraju, i na svakom igraju po osam timova. Četiri od ovih timova sa najslabijim rangom sa prethodnog svetskog kupa, igraju sa četiri sa najboljim rangom u regionalnim finalima. Regionalna finala su kvalifikacioni turniri koji se igraju po Aziji, istočnoj Aziji, Evropi, Africi i Amerikama. Dva najbolja tima sa ovih tunira dalje nastavlja u prvu fazu takmičenja.

Dva pobednika Super 12 faze, iz svake grupe, kvalifikuje se za nokaut runde, koje ukljućuju polufinala i finale.

Svetski kup T20 2024 godine, odigraće se u Vest Indijasu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo znači da su se dva tima automatski kvalifikovali za ovaj turnir. Prvih 8 timova T20 svetskog kupa 2022, kao i prva dva sledeća najbolja rangirana tima će se kvalifikovati za glavni turnir. Od ostalih timova, osam timova će igrati regionalna finala, kroz koja će se odlučiti ko će se od njih dalje kvalifikovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version