Šta u tenisu znači Specijalni izuzetak?

Profesionalni teniski turniri se održavaju širom planete na različitim nivoima tokom cele godine. Igrači se nalaze na spiskovima za različite turnire u zavisnosti od njihovog ranga i drugih zahteva turnira. Svaki turnir ima glavno izvlačenje koje ima tačke za kvalifikacije, vajld karte i igrače sa Specijalnim izuzetkom.

Kandidati ulaze u glavno izvlačenje turnira nakon osvojena dva ili tri meča uzastopno u kvalifikacionom žrebu tog događaja. Vajld karte dodeljuju organizatori turnira  i one nose direktan prolaz u glavno izvlačenje. U ovom članku ćemo pričati o igračima koji dobijaju specijalni izuzetak.

Odabir SI

Hajde da zamislimo jedan scenario. Igrač trenutno igra na Turniru A i postigao je značajan uspeh došavši do polu finala ili finala tog događaja. Sada je taj igrač takođe ušao u kvalifikacioni žreb Turnira B, koji se održava istim danima kao i finalna kola Turnira A. Ipak, igrač mora da ispuni određene kriterijume kako bi došao do ovog momenta. ATP Masters 100, ATP 500 i ATP Challenger događaji bi trebali imati jednu mogućnost specijalnog izuzetka, dok ATP 250 događaji imaju dve.

Zakon

Turnir sastavlja spisak svih mogućih igrača koji mogu biti kvalifikovani za Specijalni izuzetak. Supervizori turnira kontaktiraju svakog od ovih igrača sa pitanjem da li su zainteresovani za mesto specijalnog izuzetka. Prema tome, zakon kaže sledeće:

 “Rok za odluku igrača o prihvatanju Specijalnog Izuzetka, ukoliko je kvalifikovan, je ne duži od jednog sata nakon završetka meča koji ga je kvalifikovao za Specijalno Izuzeće. Kada je jednom izrazio nameru Supervizoru ili osoblju za Odnose sa igračima, mora prihvatiti Specijalno Izuzeće, ukoliko je kvalifikovan, ili će biti podvrgnut odgovarajućim penalima zbog povlačenja/zakašnjenja. Ukoliko, jedan dan pre početka kvalifikacija, igrač ne završi meč do devet (9) popodne po lokalnom vremenu mesta kvalifikacija i izgubi meč, onda nije kvalifikovan da bude upisan za kvalifikaciju za Specijalno Izuzeće; ipak, može dobiti vajld kartu od turnia ukoliko se pre kvalifikacionog žreba saznalo za da je izgubio meč i da nije potrebno posebno zakazivanje.”

Igrač koji prihvati specijalno izuzeće ali ne prisustvuje događaju se nakon toga kažnjava. Igrač sa specijalnim izuzećem se označava kao igrač bez SI u glavnom žrebu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version