Šta su opklade na vrednost?

Uvek slušamo kako “kuća uvek dobija”. Manje od jednog u 10 kockara stvara dugoročni profit. Kada to nekome pođe za rukom, kladionica može ograničiti njihov nalog. Kuća nalazi način da pobedi po svaku cenu.

Opklade na vrednost su moguć način za dugoročne dobitke. Ipak, malo kladioničara zna šta su one i još manje zna kako da ih upotrebi.

Prednost nad kladionicom

Opklada na vrednost je praksa nalaženja opklada po kvotama koje kladioničaru daju prednost u odnosu na kladionicu. Imate opkladu na vrednost ukoliko postoji mnogo veća šansa dešavanja od onoga što kvote kladionice pokazuju.

Na primer, ukoliko kladionica nudi kvote od 2.50 za Čelzi da pobedi Siti, verovatnoća da će se ovo dogoditi je 40 (100/2.50). Drugim rečima, smatra se da Čelzi ima 40% šanse za pobedu u urakmici. Kladioničar ima prednost ukoliko su šanse za pobedu Čelzija 45% jer su realne kvote 2.22 (100/45).

Ukoliko su realne šanse 2.22, ali se konstantno kladite na kvote od 2.50, ostvarićete dugoročni profit. Ipak, ovo nije lako. Kako bi uspostavile svoje kvote, kladionice koriste komplikovani softver.

Objašnjenje očekivane vrednosti

Morate razumeti koncept očekivane vrednosti kako biste stvarno našli opklade na vrednost. Očekivana vrednost opklade (expected value (EV)) pokazuje sumu koju kladioničar “očekuje” da dobije po opkladi u proseku. To pokazuje koliko bi dobili ili izgubili ukoliko bi polagali istu opkladu iznova i iznova.

Uzmimo za primer šanse za bacanje novčića. Promena u nagađanju da li će biti glava ili pismo je jednaka osim ukoliko je novčić pristrasan na neki način. Decimalna kvota bi bila 2.00. Imate opkladu na vrednost ukoliko dobijete kvotu od 2.05 bilo na glavu ili na pismo jer prava verovatnoća predstavlja manju šansu za dobitak od one koja je predstavljena kvotama.

Možete primeniti prilično jednostavnu formulu koja predstavlja verovatnoću dobitka pomnoženu uloženom sumom. Oduzmete verovatnoću za gubitak i ostatak pomnožite izgubljenom sumom po opkladi.

Vrednosne opklade

Ugrađene kvote

Važno je istaći da negativni EV ne mora nužno da znači da ćete dugoročno gubiti. Kvote su ugrađene kada se radi o bacanju novčića ili sličnom događaju osim ukoliko nešto ozbiljno nije u redu. Ukoliko je novčić izmanipulisan ili oštećen, šanse za pogodak neće biti 2.00. Slično tome, kvota za pogodak na ruletu sa jednom nulom bi trebale biti 38.00 osim ukoliko je neko namestio točak.

Koncept “realne” verovatnoće je prilično komplikovan za shvatanje. Pokušaćemo da ga objasnimo u nastavku.

Kvote u sportskom klađenju su prilično subjektivne, za razliku od ruleta ili bacanja novčića. Bez obzira na stanje marketa, uvek će postojati blaga razlika među kvotama različitih kladionica. Uz to, neke kladionice menjaju kvote kako bi promenile svoju odgovornost.

Kladionica mora smanjiti kvote kako bi izbalansirala svoje knjige ukoliko mnogo novca bude uplaćeno na neki događaj. Ukoliko to ne urade i ishod ne bude išao njima u prilog, biće u nevolji. U ovom slučaju se kladite i protiv kladionice i protiv drugih kladioničara za čuje opklade verujete da neće biti uspešne.

Za dugoročne vrednosti vam je potrebna pozitivna očekivana vrednost bez obzira na prethodnu informaciju o negativnom EV.

Azijska gol linija

Kladionica nudi markete za Azijski gol ili Azijski hendikep što je najbliže situaciji bacanja novčića. Druga opcija uključuje kvote na markete kao što su neparni/parni golovi. Profesionalci koji vole binarnu opciju vole Azijske markete. Za njih je preokret kladionice, obično, najniži.

Strategije klađenja na vrednost

Ovaj odeljak pokriva veliki broj relevantnih strategija klađenja. Sve one uključuju proračunavanje “verovatnoće realnog događaja” i odlučuju da li dobijate negativan ili pozitivan EV.

Analiza događaja

Potrebno vam je dubinsko razumevanje sporta na koji se kladite. Još bolje bi bilo duboko znanje o niši sporta. Profesionalni kockari žive od “proricanja” u određenoj sportskoj niši.

Suzite svoj fokus ukoliko želite da zaradite novac od sportskog klađenja. Možete naučiti kako da igrate Azijske gol markete ili postati ekspert u pronalaženju mečeva sa mnogo golova.

Bez obzira na to šta odaberete, posvećenost i detaljno istraživanje su ključni. Bez njih ćete izgubiti novac. Potrebno vam je znanje o odabranom marketu. Vreme je jedini put ka postizanju toga, osim ukoliko nemate na raspolaganju najnoviji softver.

Takođe morate znati kako da svoje podatke pretvorite u kvote. Ovaj proces uključuje korišćenje analize faktora za shvatanje “realne” verovatnoće ishoda.

Kvote marketa

Efikasan market bi izostavio i arbitražno klađenje i vrednost, ali market nije efikasan jer kladionice mogu pogrešiti. Pronalaženje marketa sa relativno malim preokretom je ključ uspeha. Za sada, ne morate tražiti dalje od Azijskih marketa.

Još jedna dobra strategija je pronalaženje kladionica koje su sjajne u sastavljanju kvota za određene događaje. Možete koristiti njihove podatke kao svoju bazu, zatim pronaći manje efikasne kladionice koje daju mnogo bolje kvote za market sa relativno niskim preokretom.

Kako uočiti vrednosne opklade

Strategija kognitivne pristrasnosti

Racionalna pristrasnost, optimistična pristrasnost i zabluda kockara su primeri kognitivne pristrasnosti u klađenju. Na primer, zabluda kockara, takođe poznata kao Monte Karlo zabluda, se događa kada neko pogrešno veruje da će doći do određenog ishoda događaja na osnovu ishoda prošlog događaja ili serije događaja. Još jedna pristrasnost uključuje sklonost tome da se ne kladi na preferirani ishod.

Ženski džokeji nisu prihvaćeni u trkama konja do danas. Dominantno muški sport nastavlja da privlači šovinističke igrače koji će se kladiti protiv ženskog džokeja uprkos opsežnom istraživanju koje pokazuje da ženski jahači nisu gori od muških. One su možda i bolje jer su, obično, lakše.

Vaše razmišljanje je na potpuno novom nivou ukoliko uspete da izbegnete kognitivnu pristrasnost. Ne postoji ni emocionalna povezanost ni pristrasnost. Sve što ostaje je želja za pobedom na osnovu onoga što vam govore podaci.

Rizici opklada na vrednost

Klađenje na vrednost je daleko od savršenog; kladioničari bi bankrotirali da je tako. Naš poslednji odeljak pokriva najčešće rizike.

Operativni

Morate biti potpuno koncentrisani sve vreme. Posledice promašenog klika mogu biti velike: zamislite da se kladite sa 5 000 umesto sa 500 funti. Kladionica je zaštićena od marketa za klađenje zaostatkom u vremenu. Potrebna vam je dovoljna likvidnost kako biste napravili dovoljno veliku opkladu ukoliko koristite razmenu.

Promenljivost marketa

Pronalaženje vrednosti zavisi od kvota marketa i vašeg čitanja događaja. Čak i da je samo jedno od ovoga pogrešno, imaćete probleme. Promenljivost marketa može izazvati haos u vašoj opkladi, posebno ukoliko pokušavate da napravite jednostruku igru. Na kvote ozbiljno može uticati gol ili isključenje igrača.

Vrednost će biti izgubljena ukoliko ne položite svoju opkladu u dobrom trenutku. Promenljivost može transformisati opkladu baziranu na dobrim podacima i logici u onu zasnovanu na sreći, efikasno uništavajući opkladu pozitivnim EV.

Spoljni faktori

Poslednje ali ne i manje važno, ne dozvoljavaju sve banke svojim klijentima korišćenje računa za klađenje. Kompetentni kladioničari doživljavaju da kladionice često ograniče ili direktno obrišu njihove naloge. To se može dogoditi i vama ukoliko pokažete sposobnost biranja opklada na vrednost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *