Šta je korfbol?

Korfbol je igra koja se igra loptom, kao što joj i samo ime kaže. Slična je košarci i netbolu. Igraju je dva tima od po osam igrača sa četiri muškarca i četiri žene u svakom timu. Cilj je ubaciti loptu u koš bez mrežice koji je montiran na stub visine 3,5m.

Početak

Holandski učitelj Niko Broekujsen je izumeo ovaj sport 1902. Do danas je ostao najpopularniji u Holandiji, sa skoro 100 000 igrača i 500 klubova. Ipak, ne igra se samo u ovoj zemlji. Belgija, Tajvan i još 70 drugih zemalja imaju igrače korfbola, čak i na organizovanom nivou.

Kako se sve dogodilo?

Broekujsen je poslat u švedski grad Naas pred kraj 19-og veka. Trebalo je da učestvuje u obrazovnom kursu u kome će deci predavati gimnastiku. U švedskoj se upoznao sa lokalnom igrom zvanom “ringbol”, u kojoj su se poeni dobijali bacanjem lopte kroz prsten koji je fiksiran na stub od 3 metra. Mogli su da igraju i muškarci i žene, čak i kao članovi istog tima. Niste smeli da napustite svoju zonu na terenu koji je podeljen u tri zone.

Kada se vratio u domovinu, Broekujsen je odlučio da može imati koristi od ovakve igre. Uveo je neke promene u ringbol, stavljajući koš na mesto prstena. Holandska reč za koš je korf. Sa košem je bilo lakše videti kada se postigne pogodak.

Broekujsen je takođe i pravila učinio prostijim kako bi i deca lako mogla da razumeju igru. Tako je nastao korfbol. Iako je ideja bila ista kao i u korfbolu, ovo je postao novi i samostalni sport.

Izvori kažu da prvi korfbol klub koji je ikada osnovan postoji i danas.Holandski klub H.K.C. ALO iz Haga se nikada nije spajao sa bilo kojim drugim klubom u istoriji. Osnovan je 1906.

Kako se sve dogodilo

Istorijski trenuci

Sport je prikazan u demonstrativne svrhe 1920. i 1928. na Letnjim Olimpijskim igrama. 1933. je Antverp u Belgiji postao dom Međunarodne federacije korfbola.

Korfbol se igra u nešto manje od 70 zemalja. One uključuju Kinu, Sjedinjene Države, Englesku, Australiju, Novi Zeland, Češku Republiku, Škotsku, Irsku, Vels, Slovačku, Poljsku, Ukrajinu, Zimbabve, Indiju, Holandiju, Belgiju, Nigeriju, Maroko, Ganu, Rusiju, Nemačku, Tajvan, Tursku, Hong Kong, Portugal, Pakistan, Grčku, Srbiju, Južnu Afriku, Indiju, Švedsku, Mađarsku, Španiju, Francusku, Rumuniju, Filipine, Indoneziju i Italiju.

The first time Korfball was played in the World Games was in 1985. The first IKF World Korfball Championships took place seven years earlier. They have been held every four years since. The Netherlands have won all of them since the 80s.

2006. je Hong Kong bio domaćin svog prvog svetskog turnira, IKF Azijsko Okeanijskog korfbol šampionata. 2007. se održao IKF Azijsko Okeanijski korfbol šampionat za mlade na Novom Zelandu.

Pravila

Ljudi u jesen i proleće korfbol igraju napolju a zimi unutra. Igra se na terenu dimenzija 20 m × 40 m. Podeljen je na zone koje se nazivaju polovine. U svakoj zoni se nalazi stub visine 3,5m sa košem na vrhu. Nalazi se između zadnjeg kraja zone i centralne linije. Lopta koja se koristi za igru se ne razlikuje od fudbalske. Teška je između 445-475 grama, ima obim od 68-70,5 cm i odskače do visine od 1,10-1,30 metara ukoliko je pustite sa visine od 1,8m. Prečnik joj je 21-22.45 cm.

Kao što je pomenuto, postoje četiri ženska i četiri muška igrača. Tipično, međunarodni korfbol meč se sastoji od četiri dela ili dva poluvremena. Trajanje varira u zavisnosti od konkurencije. Traje malo manje od pola sata kada se meč sastoji iz poluvremena, sa pauzom od jednog minuta između perioda, koji traju 7-10 minuta. Pauza je 5 ili 10 minuta na poluvremenu.

Pravila korfbola.

U oba tima postoje četiri igrača u svakoj zoni. Ne možete čuvati muškarca iz protivničkog tima ukoliko ste žena i obrnuto i to važi za svaku zonu.

Pravila korfbola

Jedan tim bira svoju polovinu na početku meča. Na toj polovini se nalazi njihov koš i to je zona koju brane. Poeni se postižu bacanjem lopte u koš drugog tima. Timovi menjaju zone nakon što se postignu dva poena. Tim koji se brani sada napada i obrnuto. Napadači ne mogu ući u zonu koja se brani između ovih zamena. Timovi menjaju polovine na poluvremenu.

Fizička snaga nije bitna jer pravila to onemogućavaju. Ne možete se obarati, blokirati, šutirati loptu ili držati drugog igrača.

Igrač kod koga je lopta ne može hodati sa njom ili driblati. Mogu pomerati jedno stopalo sve dok se stopalo na kome sustajali kada su primili loptu ne pomera. Kako bi se lopta kretala, igrači su potrebni jedni drugima, a zbog toga je potreban taktički i efikasan timski rad.

Poslednje ali ne i manje važno, ne možete pokušavati da postignete pogodak ukoliko ste u odbrani. Ovo se dešava kada je odbrana između koša i protivnika, za dužinu ruke pokušava da blokira ili kada je okrenuta prema protivniku. Ovo pravilo ograničava aspekt visine igrača ohrabrujući brzo kretanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *