Šta je dovelo do formiranja WTA?

Serena Vilijams je nedavno postala najsupešnija igračica u istoriji WTA, kada je reč o osvojenom novcu na ime nagrada. Njena priznanja se definitivno mogu pripisati njenom besprekornoj igri i cifri novca koju je osvojila kao nagrade na svakom od turnira. Drugi deo njenih priznanja, vezan za novac, odigrao je glavnu ulogu ne samo za Serenina priznanja, već i za formiranje samog WTA.

Nakon dolaska Open ere 1968. godine, bilo je dva glavna faktora koja su imala uticaj na ženski tenis. Prvo, nisu znali koliko će biti Open turnira. Drugo, suočili su se za dosta momenata diskriminacije, kada god bi se pričalo o nagradnom novcu. Primera radi, na prvom Vimbldonu u Open Eri, Rod Lejver, kao pobednik u muškoj konkurenciji, dobio je 2000 funti, dok je Bili Džin King, kao pobednica u ženskoj dobila 750 funti.

Dve glavne liste su se bile dominante u tom dobu. Svetski teniski šampionat (WCT) i Nacionalna Teniska Liga (NTL). Bili Džin King zajedno za En Džouns, Rouzi Kazals i Fransuas Dur su se pridružile NTL-u, dok je Džordž MekKol bio promoter ovih igrača. Pored igranja US Opena i Vimbldona, ova grupa je formidala i svoj turnir. King je postala najplaćeniji ženski sportista, ali je i dalje bila daleko od izjednačenosti sa nagradnim novcem koji su osvajali muškarci.

U kasnim 60-tim, ITF je stavio zabranu na učestvovanje za King i njenu grupu, na turniru Vajtmen Kup, zbog toga USLTA nije uzimala u obzir njhov rang 1968. i 1969. Već 1970. muški šampioni je zarađivao gotovo dvanaest puta više nego ženski šampion u istom rangu.

„Promoteri su zarađivali više novca. Muški teniseri su zarađivali više novca. Svi su zarađivali veće pare sem žena.“ rekla je Bili Džin King. Gladis Heldman, novinarka Svetskog Teniskog Magazina, igrala je jednu od glavnih uloga u revoluciji za izjednačavanje novčanih nagradnih fondova. Takođe je kontaktirala Filipa Morisa i Džoa Kalmana za pomoć. Na kraju izvadila je 5000 dolara „iz svog džepa“ i potpisala ugovor na 1 dolar sa Bili Džin King, Rouzi Kazals, Nensi Riči, Pičes Bartkovic, Kristi Pidžn, Valeri Zigenfas, Džuli Heldman, Keri Melvil Rid i Džudi Tegart Dalton.

Heldmanova je prvo napala Pacifički Jugozapadni Šampionat u Los Anđelesu, koji je davao osam puta više novca muškarcima. Džek Krejmer bio je direktor tog turnira tada. Heldmanova je pitala Krejmera da izjednači nagrade ili će, u suprotnom, bojkotovati događaj. Krejmer je odbio. Kao rezultat te odluke, devet igračica, odbilo je da učestvuje u turniru, i umesto toga osnovale novi 1970. godine pod nazivom „Houston Women’s Invitation Tournament“ , a pobednica turnira je dobijala 7500 dolara kao nagradu.

„On (Krejmer) nije verovao u ženski tenis. Zašto bi onda bio deo ovog meča? On ne veruje u polovinu ovo meča. Ja to neću da igram. Ili odlazi on ili ja.“ rekla je Bili Džin King pre pobede u „Borbi polova“ , tražeći da Krejmeru bude zabranjeno da bude komentator tog meča.

Devet igračica koje su odbile učestvovanje, nazvane su „Originalnih 9“, Heldmanova je dalje osnovala „Virginia Slims Circuit“. Ovaj događaj sastojao se od 8 turnira, da bi kasnije bilo dodato još 11. Svi turniri su održani u SAD-u. Ukupni novčani nagradni fond iznosio je 309,100 dolara. Pored početnih 9, još 31 igračica se pridružila ovom događaju. Prvi put on se održao 1971. godine.

Tokom 1973. godine Bili Džin King ogranizovala je sastanak u Gloučester hotelu u Londonu, samo nedelju dana pre Vimbldona. Na ovom sastanku, ITLF Ženskog Grand Pri tura, faktički je apsorbovan u novoformiranu organizaciju Žensa Teniska Asocijacija (WTA). Kasnije te godine, US Open je postao prvi slem koji je davao podjednaku količinu novca za muške i ženske igrače.

Kada je WTA formiran, dva glavna sponzora su uzela svoje učešće u ženskom svetskom turu. Prvi je bio „Kolgejt“ (kasnije promenjen u „Tojotu“), a drugo „Ejvon“(„Avon“). „Kolgejt“ je pratio ženski tenis širom sveta, dok je „Ejvon“ bio ograničen samo na turnire na tlu SAD-a. Tokom 1983. godne, obe serije tura su se spojile, i sva prava su dalje pripadala „Virginia Slims Circuit-u“. Ovaj tur je kasnije preimenovan u „Virginia Slims World Championship Series”. Zahvaljući delovanjima King i ostalih igračica, danas su muški i ženski igrači jednako plaćeni.

Struktura ženskog tura koja je danas na snazi, prvi put je predstavljena 2009. godine. Pored Grend Slemova, i šampionata na kraju godine, WTA organizuje i „Premier  Mandatory” ,,Premier Five” i ,,Premier series” turnire. Dalji događaji su pod jurisdikcijom ITF Ženskog Svetskog Teniskog Tura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *