Šta se dešava nakon lažnog fildiranja?

Lažno fildiranje je pravilo u kriketu, koje je donešeno 2017. godine. Prema „Zakonima kriketa“, član 41.5  o ovom zakonu govori da on podrazumeva svako„namerno ometanje, prevaru ili opstrukciju udarača.“

Ovo znači da ako protivnički igrači u polju (filderi) pokušaju da ometu ili prevare udarača, namerno, rečima ili delima, ta strana biće kažnjena za lažno fildiranje. Međutim, od ključne važnosti je to da bar jedan, od dvoje sudija, uoči i vidi lažno fildiranje.

Ako sudija primeti lažno fildiranje, odmah se zaustavlja igra. Dodatno, ukoliko je udarač izbačen tokom ovog bacanja, to biva poništeno usled namerne distrakcije od strane protivničkih igrača u polju. Dalje, udaračkoj strani se dodeljuje pet poena, koji se dodaju na poene osvojene tokom bacanja gde je zaustavljena igra. Takođe, udaračka strana odlučuje da li će promeniti ili zadržati udarača za sledeće bacanje.

U nekim slućajevima ometanje se vrši fizičkim kontaktom, gde igrač može biti isključen, kao dodatak na poene koji se dodeljuju udaračkom timu. Međutim, ovo najviše zavisi od inteziteta i ozbiljnosti tog kontakta, gde se igraču dosuđuje kazna u odnosu na zakon 42, koji se odnosi na igračevo ponašanje

Lažno fildiranje je nedolično ponašanje, i svaki igrač bi trebalo da teži da se od istog ogradi. Nekoliko puta se dešavalo da udarač bude pogrešno navođen od strane čuvara viketa, dok trči između viketa, da će, na primer, da primi loptu sa pogrešne strane ili da lopta dolazi sa druge strane. Zbog ovoga, lažno fildiranje smatra se nefer ponašanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version