Ringbol: pravila, tok igre i još toga

Ringbol je sličan košarci i igra se duže od jednog veka. Poreklom iz Južne Afrike, sada se promoviše širom kontinenta kao i u Indiji i u drugim zemljama i na dobrom je putu da postane međunarodni sport.

Pravila

I muškarci i žene mogu igrati ovu igru bez kontakta. Ne razlikuje se mnogo od netbola, može se igrati na travi, u zatvorenom prostoru i u svim vremenskim prilikama.

Teren je podeljen na tri dela. Postoje tri centralna igrača, tri golgetera i tri odbrambena igrača u svakom timu. Cilj je ubaciti loptu kroz obruč ili prsten na stubu nakon međusobnog dobacivanja igrača. Dva stuba se nalaze na krajevima terena.

Timovi imaju po 9 igrača na svakoj strani od kojih po tri igraju na svakom delu terena. Igrači ne smeju dodirnuti tlo susednog dela terena ili primiti loptu preko linija koje dele delove.

Loptu morate uhvatiti rukama i proslediti je kroz vazduh. Ona ne sme da dodirne ni jedan drugi deo tela. Ne možete se kretati ni napred ni nazad, držati loptu duže od 2 sekunde, ili fintirati prolaz.

Ne možete pokušavati da postignete pogodak izvan polukruga niti sa bilo kog mesta u delu oko gola. Prilikom šutiranja morate koristiti obe ruke. Morate šutirati u roku od 5 sekundi nakon što dođete u posed lopte.

Bilo koji od tri šutera može pokušati da postigne pogodak sa bilo koje pozicije izvan kruga gola onda kada se dosudi penal. Penal mora biti izveden u roku od 3 sekunde.

Nije dozvoljeno pokušavanje dolaska u posed lopte otimanjem ili udaranjem iste dok je u rukama protivnika. Takođe ne smete odgurnuti, držati, ili na bilo koji drugi način sprečiti protivnika da prosledi loptu.

Dva igrača istog tima ne mogu dodirnuti ili držati loptu u isto vreme.

Dupla greška je kada članovi oba tima istovremeno naprave prestup. Ukoliko se to dogodi, sudija podbacuje loptu u vazduh između dva igrača suprotnih timova na mestu gde se dogodio prestup. Oni zatim pokušavaju da je uhvate ili udare kada krene da pada.

Svaki meč ringbola ima dva poluvremena od 25 minuta sa pauzom od tri minuta između njih. Nakon što se postigne pogodak, centalni igrač se okreće ka svom golu, stojeći u polukrugu. On mora dodati loptu krilu u roku od dve sekunde na zvučni znak pištaljke.

Pobednik je tim sa najboljim rezultatom na kraju meča.

Lopta

Igra se da loptom koja je napravljena od kože ili od sintetičkih materijala. Ne može se igrati sa gumenim loptama.

Ringball pravila

Teren

Igra se na terenu dimenzija 27 m x 18 m. Svaki deo je 9 m x 18 m. Na vrhu svakog stuba se nalazi čelični prsten čiji je prečnik 450mm. Prsten mora biti na visini od 3m. Polukrug čiji je centar stub sa prstenom treba da ima poluprečnik od 4,5m. Crtaju se i dva polukruga sa prečnikom od 1m i krug sa prečnikom 1m na sredini centralnog dela. Takođe se crtaju i dve “V” linije sa nogicama od 1m na svakoj strani centralnog kruga.

Nikakvo drveće, stepenice, ograde, bandere, zidovi, žice ili druge prepreke ne bi smele da se nalaze na udaljenosti od 1,5m od terena.

Igra se može odvijati na travi, šljunku itd. Mora imati ravnu podlogu. Šljunkoviti tereni moraju biti dobro sabijeni i bez trave. Stručnjaci preporučuju terene za sve vremenske prilike koji se ne klizaju. Uz minimalna prilagođavanja mogu se koristiti i tereni za netbol.

Sve linije moraju jasno biti obeležene žutom ili belom bojom. Moraju biti široke 25 – 50mm. Stubovi moraju imati prečnik od 75 – 90mm i moraju biti napravljeni od čelične cevi dužine 3m. Moraju se nalaziti u centru spoljne linije od 18m u vertikalnom položaju.

Lopta veličine 5 bi trebalo da može da prođe kroz mrežicu. Trebalo bi koristiti žute ili bele najlonske mrežice. Ukoliko je mrežica preuska, lopta može biti izbačena nazad.

Igrači

Kada igra počne, najmanje osam članova tima moraju biti prisutni. Ukoliko neko dođe sa zakašnjenjem, može se pridružiti igri uz sudijsko dopuštenje onda kada je lopta van igre.

Tim ne može da igra sa sedam ili manje igrača nakon početka utakmice. Ukoliko dva ili više igrača bude diskvalifikovano tokom igre, drugi tim automatski pobeđuje.

Sudija daje igračima dozvolu za napuštanje terena. Do tri igrača u timu mogu biti zamenjena u bilo kom trenutku igre.

Igrač koji doživi povredu, ali želi da nastavi sa igrom ne mora biti zamenjen. Igra se nastavlja sa osam igrača dok se njemu ukazuje pomoć.

Ukoliko povređeni igrač ne može da nastavi igru, može biti zamenjen odmah. Diskvalifikovani igrač se ne može zameniti.

Ukoliko bilo koji igrač doživi krvarenje iz bilo kog razloga, mora da napusti igru odmah i može biti zamenjen. Ukoliko krvarenje prestane i on želi da nastavi sa igrom, to može učiniti uz dozvolu sudije. Zamena će biti iskorišćena ukoliko se igrač ne vrati u roku od pet minuta.

Ukoliko dođe do ozbiljne povrede, igraču se mora omogućiti vreme za pružanje pomoći na terenu ili se mora udaljiti sa terena. Ovo vreme se dodaje tom poluvremenu.

Ringball teren

Vreme

Igra se nastavlja ukoliko dođe do nerešenog rezultata u polufinalnim i finalnim mečevima. U ovom slučaju sudija baca loptu u centralnom krugu. Prvi tim koji postigne pogodak pobeđuje.

Igra se završava kada se postigne pogodak ili kada se lopta skloni od igrača kada vreme igre istekne.

Dodatno oduzeto vreme koje se smatra namernim se kažnjava. Između ostalih, sčedeći slučajevi se smatraju gubljenjem vremena.

Bacanje lopte van terena

Previše vremena provedenog u pripremi za ponovni početak igre

Zamena odeće, obuće

Zamene u slučaju dobrovoljne zamene ili povrede

Sudija

Sudija mora biti kvalifikovana neutralna osoba. On može dunuti u pištaljku samo nakon postignutog pogotka, za početak i kraj meča, kada je prekršeno pravilo, ili kada lopta izađe iz igre.

Sudijska odluka je končna. On je odgovoran da obezbedi napredovanje igre u uređenom maniru, sprovodi pravila i reguliše igru i stara se o tome da su teren i lopta odgovarajući za igru.

Ultimately, he is responsible for the score and time and his decision is final after consulting with the scorekeepers on these elements. During the game, he must verify the time with the linesman.

Žalbu na odluku sudije možete podneti samo na osnovu favorizovanja, nekompetencije i/ ili predrasuda.

Tokom pauze sudija mora da verifikuje rezultat. Njegov rezultat se prihvata u slučaju da se razlikuje od evidentičara. Ukoliko su ta dva rezultata ista, nakon konsultacija se prihvata rezultat evidentičara.

Pozicije igrača ringballa

Rezultat: detalji

Svaki pogodak timu donosi 2 poena. Isti broj bodova se dodeljuje za uspešno izveden penal. Penal se dosuđuje u slučaju prvog namernog prekršaja i može se izvesti sa bilo kog mesta izvan kruga gola.

Ukoliko dođe do ponovnog  namernog prekršaja, dodeljuje se još jedan penal. Počinilac dobija žuti karton. Treći prekršaj mu donosi crveni karton i petominutnu diskvalifikaciju.

Sudija može da izrekne upozorenje, žuti karton, ili crveni karton čak i nakon što je pogodak postignut.

Tri poena se dodeljuju ukoliko golgeter izvede uspešan penal iza linije penala. Na igraču je da odabere da li će to uraditi.

Zvaničnici

Osim sudije, zvaničnici na meču su dve osobe koje su odgovorne za evidentiranje pogodaka i koji su pomoćne sudije. Postoji po jedan evidentičar po timu. Oni moraju biti predstavljeni sudiji pre početka utakmice. Oni ne razmenjuju evidenciju i vode je odvojeno.

Pomoćni sudija mora pomoći sudiji u evidenciji vremena. Takođe mu pomaže ukazujući kada je lopta izašla iz igre. On stoji na suprotnoj strani terena. On takođe ukazuje koji tim mora vratiti loptu u igru i gde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *