Pravila Svara igre sa kartama

Mnogi uživaju igrajući Svara igru sa kartama, koja je takođe poznata i kao Svarka. Slična je pokeru sa nekim značajnim razlikama. Igra se sa 32 karte, od sedmica do kečeva. Svaru mogu igrati dvoje do devet ljudi, iz zabave ili sa pravim novcem. Ovaj članak će vas upoznati sa svim pravilima Svare kako biste mogli da igrate.

Početak

Svara počinje sa izborom dilera, koji se bira nasumično. Svaki igrač dobija tri karte, jednu po jednu, okrenutu nadole. Karte se dele u smeru kretanja kazaljke na satu sa novim dilerom nakon svake runde.

Igrači ulažu inicijalni ulog pre podele karata, a visina uloga se određuje unapred. Postoji ukupno tri vrste uloga (početni ulog, blajnd i normalni ulog), što ćemo obraditi u ovom članku.

Početni ulog

U pokeru je početni ulog takođe poznat i kao “Ante” ulog. Ovo je ulazna taksa koju igrač mora platiti pre podele karata. Ulog je uvek isti i dogovara se na početku igre. Kada su svi ulozi završeni, možete početi sa igrom.

Igra svare

Igra Svara

Blajnd

Nakon antea, prvi igrač sa leve strane banke može uložiti blajnd ulog. Ukoliko to uradi, onda mogu i ostali. Vrednost uloga svakog igrača mora biti barem duplo veći od prethodnog.

Ukoliko jedan od igrača ne želi da napravi blajnd ulog i odabere da vidi svoje karte, ni oni posle njega neće morati da naprave takav ulog. Sledeći igrač u nizu nakon blajnd uloga mora uložiti dva puta više od svog prethodnika. Ukoliko to ne uradi, onda to neće moći ni ostali.

Blajnd ulaganje nije obavezno, već je opciono. Ukoliko ostali igrači ne žele da ulažu na slepo, pobednik je poslednji igrač koji napravi ulog. Prilikom ulaganja, igrači mogu videti svoje karte.

Normalni ulozi

Normalni ulozi počinju kada igrači vide svoje karte. Ukoliko je postojao blajnd ulog, poslednji igrač koji ga nije napravio mora duplirati poslednji blajnd ulog, povećati ulog ili odustati. Sada je red na igrača sa njegove leve strane i tako ukrug.

Ulaganje nije obavezno, ali ukoliko ne uložite, ispadate iz igre. Diler ulaže poslednji. Kada svi igrači odbiju da naprave ulog, banka dobija sakupljenu sumu od početnog uloga. Normalni ulozi će se nastaviti dok igrači plaćaju ili odustanu. Onaj ko ima najviše poena, pobeđuje u igri.

igranje onlajn svara

Kada imamo Svaru?

Svaru imamo kada imamo dva ili više igrača koja dele prvo mesto sa jednakim brojem poena. U ovom slučaju niko ne pobeđuje. Oni sa istim brojem poena se takmiče, a ostali igrači im se mogu pridružiti plaćajući ulaznu taksu. Taksa će biti određena na osnovu dostupnih sredstava (pot), koji se formira Svarom i deli brojem igrača sa jednakim brojem poena.

Na primer, ukoliko imamo pot od 300 i dva igrača sa jednakim brojem poena, onda ostali moraju uplatiti ulaznu taksu od 150 kako bi se pridružili. Nakon što plate ili odustanu, dele se još tri karte i igra se  nastavlja dalje.

Ukoliko dođe do još jednog izvlačenja, pot ostaje na stolu i biće nova Svara. Ovo je najvažnije pravilo ove igre.

Snaga karata

Sada kada ste upoznati sa osnovnim pravilima Svare, pogledajmo kako funkcioniše bodovanje. Kombinacija karata određuje koliko ćete poena dobiti. Evo poena prema vrsti karte:

7 (sedam) – 7 poena;

8 (osam) – 8 poena;

9 (devet) – 9 poena;

10 (deset) – 10 poena;

Žandar – 10 poena;

Kralj – 10 poena;

Dama – 10 poena;

Kec – 11 poena;

Ovaj članak deli ono najinteresantnije u Svara igri. Može zvučati komplikovano, ali ukoliko počnete da igrate, navići ćete se brzo. Zabavite se i probajte da izbegnete visoke uloge jer možete izgubiti dosta novca. Želimo vam mnogo prijatnih trenutaka u igri sa prijateljima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *