Pozicija krila u fudbalu

Bilo da ste trener, iskusni fudbaler ili još uvek laik, morate znati neke osnovne principe igre. Naprimer, jedna od fundamentalnih stvari prilikom treniranja igrača, koji u idealnom slučaju počinje treniranje u detinjstvu, je mogućnost trenera da odabere najbolju poziciju za datog igrača.

Dok igrači u timu mogu imati samo jednu poziciju, taktike dozvoljavaju mnogo fleksibilnije izbore. Ovo čini razliku između fudbala u prošlosti i fudbala danas.

U ovom članku ćemo pričati o poziciji krila. Pozicija je slična poziciji tradicionalnog napadača uz razliku što bivši igrači igraju na obe strane, što im omogućava obojici da postignu pogodak i asistiraju saigračima. Šeme, u kojima je pozicija krila najizraženija su  are 4-2-3-1, 3-4-3, i 4-3-3.

Krila igraju u najširem delu terena. Potrebna im je savršena kontrola lopte kao i mogućnost igre u tesnom prostoru kao i 1 na 1 bez izbacivanja lopte van terena. Većina krila su niski i prilično brzi. Ovo je preduslov uspešne igre ali postoje izuzeci.

Kao što smo ranije pomenuli, uloga igrača se toliko promenila da jedan igrač može imati nekoliko uloga, što povećava ukupnu efikasnost tima. Današnja krila igraju agresivnije nego u prošlosti.

Kao rezlutat svega ovoga, otkrićete da današnja krila doprinose i asistiraju u postizanju mnogo više golova nego što je to bio slučaj deceniju pre. Igrači kao što je Cristiano Ronaldo, Arjen Robben i Franck Ribery su usavršili ovu vrstu igre i savršen su primer krila. 

Ukoliko ste se pitali koji su faktori koji određuju da li će igrač biti dobar na ovoj poziciji su sledećih nekoliko:

Ukoliko ste se pitali koji su faktori koji određuju da li će igrač biti dobar na ovoj poziciji su sledećih nekoliko:

⦁ Izdržljivost – pozicija krila je najintenzivnija od svih. Krila moraju da trče napred ukoliko njihov tim pokušava da postigne pogodak, zatim da veoma brzo dotrče nazad kako bi odbranili svoj gol

⦁ Brzina – brzina je, bez sumnje, jedan od najvažnijih faktora, i kada se juri napred i kada se vraća u defanzivnu igru. Krilo mora biti brzo;

⦁ Dribling – igrajući u zoni u kojoj lopta često napušta teren, dribling je izuzetno važan jer omogućava krilu da nadigra odbranu protivničkog tima i postigne pogodak ili asistenciju;

⦁ Mogućnost centriranja – centriranje je verovatno najčešća aktinost krila. Ukoliko centrira dobro, to će ga učiniti veoma korisnim za ceo tim;

⦁ Veština odbrane – ponekad krilo mora da pokrije ranjivost odbrane, koristeći svoju brzinu da onemogući protivnika;

⦁ Razumevanje – poslednje ali ne najmanje važno, dobro razumevanje igre vam omogućava da predvidite i neutrališete pokrete protivnika.

Za mnoge timove, tradicionalno krilo ostaje vredna imovina. On trči po stranicama i po centru. To poziciju čini ključnom u napadu i pasovima umesto napada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *