Najveći skandali u sportskom klađenju

Skandali u američkom sportskom klađenju datiraju još iz 1870. Kada je Louisville Grace iz Nacionalne Lige bio glavni. Praksa da sportisti dobijaju novac kako bi pokušali da promene ishod meča je nesumnjivo štetna za svaki sport. Zagovornici kockanja tvrde da su kladionice prve koje primete nešto sumnjivo, zahvaljujući novcu koji investiraju u različite mečeve. Ovaj članak istražuje incidencije igrača koji su uzeli novac kako bi promenili rezultat igre ili sudija umešanih u nameštanje mečeva.

Bacanje Vajta Soksa 1919. Svetsko prvenstvo u bejzbolu

Više od 100 godina kasnije, tim Blek Boks koji je organizovao Svetsko prvenstvo je stvarao istoriju skandala u sportskom klađenju. U prve dve decenije 1900-tih je preovladavalo klađenje na bejzbol. Ponekad su čak i igrači učestvovali u tome, ali ništa nije bilo tako burno kao nameštaljka koja je uključivala Čikago Vajt Sokse 1919. Osam igrača ovog tima je izjavilo da su ili primili novac ili na drugi način bili umešani u rezultat.

Nakon toga je svih osam igrača proglašeno nevinim na suđenju u Čikagu 1921., ali u isto vreme im je novoproglašeni komesar za bejzbol zabranio igranje do kraja života. Kolektivno su dobili ime „Black Sox“ zajedno sa doživotnom zabranom uprkos mnogobrojnim pozivima da se njihova igračka prava obnove.

Svetovni beĭzbolni serii White Sox Throw 1919

NFL: Pol Hornung i Aleks Karas izbačeni

Pol hornung i Aleks Karas su dve najveće zvezde u NFL-u u ranim 1960-im. Komesar lige Pit Rosel ih je obojicu izbacio zbog navoda o klađenju iako su tvrdili da se nikada nisu kladili na mečeve koji su uključivali njihove timove. Naknadna istraga je otkrila da je Hornung pravio uloge od 500$ po igri i manje sume protiv prijatelja, dok su Karasovi ulozi bili u rasponu od 50$ do 100$.

Obojici su obnovljena igračka prava za sezonu 1964, ali se Hornung penzionisao već nakon dve godine ušavši u Dvoranu slavnih 1986. Karsas je igrao do 1970. i posvetio se karijeri glumca. Nažalost, preminuo je 2012.

NBA: Tim Donaghijeve insajderske opklade

Tim Donaghi je bio sudija u NBA od 1994. do 2007. Kasnije je otkriveno da je imao problema sa kockom i da je napravio poprilične dugove. FBI je počeo da istražuje Donaghjua i ispostavilo se da se kladio na NBA koristeći insajderske informacije, uključujući utakmice na kojima je učestvovao kao sudija.

Posledice su ga ubrzo sustigle. Doživotno je suspendovan. Još interesantnije je da su se pojavili igrači bliski njemu koji su dobijali novac kako bi nameštali rezultat, a dobit su delili sa njim.

2007. se izjasnio krivim po optužbi za zaveru i osuđen je na 15 meseci zatvora. Prema sudskim dokumentima, Donaghju se kladio na utakmice NBA od 2003.

Vŭtreshnite zalozi na Tim Donakhi v NBA

Koledž fudbal: šema Toledo Roketsa

Jedan od skorijih skandala u koledž ligi uključuje fudbalere i košarkaše Toleda. Slučaj datira iz 2000. godina. Tri igrača roketsa su bila umešana u mito 2003.

Povratnik Kvinton Brausard je primio 2000$ u kešu od kockara iz Detroita kako bi promenio ishod igre. Druga dva igrača su se izjasnili krivima po optužbi za zaveru dok je sedam sportista Roketsa dobilo uslovnu kaznu. Vođa zavere je bio osuđen na šest godina u zatvoru zbog podmićivanja sportista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *