Martingejl – jedan od najpoznatijih sistema za klađenje

Martingejl je klasa strategija za klađenje koja je nastala i stekla popularnost u 18. veku u Francuskoj. Obično se ova vrsta strategije primenjuje ukoliko imate maksimalno 2 izlaza iz situacije u kojoj igrač ima 50/50 šanse. Opklada se zasniva na tome da li će igrač izgubiti ili dobiti prethodnu igru. Reći ćemo vam više o ovoj klasi strategija u sledećem članku.

Šta je Martingejl strategija?

Martingejl strategija generalno uključuje dupliranje sume za opkladu svaku put kada igrač izgubi prethodnu. Klasični scenario za primenu strategije je kada je šansa za ishod 50%.

U situacijama u kojima se pojave iste verovatnoće, kao što je bacanje novčića, vi određujete sumu za opkladu na jedan od dva moguća načina. Prema strategiji, osoba mora duplirati sumu za opkladu ukoliko izgubi prethodnu opkladu. Teorija iza ove vrste strategije je da povratite sve što ste izgubili ukoliko je vaše predviđanje tačno.

Razumevanje strategije

Iako izgleda jednostavno, morate biti sigurni da savršeno razumete strategiju pre njenog korišćenja. Opklada zasnovana na njoj može imati jedan od dva moguća ishoda koja su jednako verovatna.

Ukoliko igrač X odluči da se kladi na fiksnu sumu od 50 evra ili dolara, nadajući se pismu kada je novčić bačen, tada se pojavljuje druga mogućnost: glava. U tom slučaju će izgubiti trenutnu opkladu i pribeći Martingejlu. On duplira početni ulog od 100 i ponovo se nada pismu. Ukoliko opet bude glava, on gubi 100 i mora duplirati svoju opkladu (na 200). Ukoliko pobedi, prestaje sa klađenjem.

Kao što ste možda već primetili, visina dobitka premašuje zbir svih prethodnih opklada, a prava razlika je u osvojenoj sumi.

Razumevanje strategije Martingejl

Primenljivost Martingejla na tržištu deonica

Strategija se obično koristi u mnogim drugim slučajevima kao i u klađenju, u čijim slučajevima postoje najviše dva scenarija koja su jednako verovatna. Važno je razumeti da tržišta deonica nisu tako jednostavna i nepredvidiva kao, na primer, klađenje na ruletu. S toga bi strategija trebala biti modifikovana pre upotrebe u stvarnom okruženju.

Razmotrite sledeći primer. Trgovac koristi Martingejl strategiju i kupuje deonice za 10 000 jedinica određene valute kada svaka deonica košta 100. Ukoliko pretpostavimo da će cena određene deonice pasti u sledećih nekoliko dana i da trgovac pravi novu kupovinu vrednu 20 000 sa 50 po deonici, prosečna vrednost se povećava na 60 po deonici.

Pretpostavljajući da cena deonice ponovo padne, upotrebom Martingejla bi trgovac trebalo da napravi novu kupovinu vrednu 40 000 sa 25 po deonici. Tako je cena svake deonice pala na 33,33. U ovom trenutku, prema strategiji, trgovac može uzeti profit pod okolnostima u kojima se deonice povećavaju na najmane 38,10 po komadu. U takvom scenariju će igrač generisati profit od 10 000 što je jednako sumi početnog uloga.

U gorepomenutom slučaju, trgovac može uzeti profit nakon trećeg ulaganja, jer je cena deonice dostigla 38,10. Ovo se neće dešvati uvek jer se može nadati oporavku tržišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *