Ko je vlasnik Betfred-a?

Roditeljska kompanija operatera kockanja Betfred je Lightcatch Limited, broj kompanije 02578161, registrovana u The Spectrum-u, 56-58 Benson Road Birchwood, Warrington, Cheshire, WA3 7PQ. To je privatna kompanija pridružena 30. januara 1991.

Fred i Piter Don

Fred Don je bio CEO sve do ovog proleća kada je na to mesto imenovao Džoanu Vitaker, bivšeg izvršnog direktora kompanije. Don će ostati predsednik kompanije.

Vitaker i Don sarađuju odavno. Ona je osnivač Fidelity proizvođača vaučera za decu 2005, koji je uz Donovu pomoć finansiran u zamenu za 25% deonica. Fidelity je postao veoma uspešan sa obrtom kapitala od preko 83 miliona funti u 2019. Bruto profit te godine je bio 1,7 miliona funti.

Don je podržao još dve kompanije koje je Vitaker osnovala. Zatražio je od nje da istraži broj budućih poslova u koje će biti uključen. Ona je postala CEO Betfred-a 6. aprila.

Fred i njegov brat Piter nisu rođeni sa srebrnom kašikom u ustima. Odrasli su u mestu koje Piter naziva “Saldfordsko blato”, gde je njih četvoro spavalo u jednoj sobi.

Nakon rada u nelegalnoj kladionici njihovog oca, napustili su školu bez ikakvih kvalifikacija kada su imali 15 godina. 1966. su dobili opkladu da će Engleska biti šampion sveta. Tim novcem su te iste godine otvorili svoju prvu kladionicu.

Nije bilo lako izgraditi imperiju od kladionice kakav je Betfred danas. Fred Don je bio izboden od strane besnog kockara koji je uzgubio opkladu na trke konja – pet puta.

Piter i fred takođe kontrolišu “Peninsula Business Services”, izuzetno unosno preduzeće sa više od 10 kompanija u svom sastavu. Njihov servis rukovodi gamom od HR-a i radnog prostora do zakona o zapošljavanju.

Koliko su bogati?

Prema Sunday Times-u, njihove kombinovane investicije su vredne više od 1,25 milijardi funti, što je 100 miliona manje nego u 2020. Razlog je to što se Betfred nalazi u lošoj finansijskoj situaciji u poslednje vreme. Preduzeće je 2019. i 2020. završilo sa gubitkom. Nakon što je vlada zabranila mesta za klađenje sa fiksnim kvotama, zatvorili su veliki broj lokala jer se prihod stropoštao.

Ipak, njihove ostale kompanije rade dobro. Piter i Fred Don su 2020. sebi isplatili dividende od 46 miliona funti.

Da li su oni takođe i filantropi?

Tokom godina su postali desničari, ali su u početku bili levičari. Dali su skromnu donaciju od 10 000 funti bivšoj Radničkoj partiji Hejzela blera 2007, predstavniku Salforda, odakle i oni potiču.

Preko “Rainy city Investments-a”, holdin kompanije, Fred i Piter su donirali 375 000 funti Konzervativnoj partiji od 2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *