Kako sprečiti zavisnost od kockanja?

Zavisnost od kockanja je izuzetno neprijatno stanje koje može dovesti do negativne percepcije i samopercepcije osobe koja od nje boluje. Većinu vremena se kockamo radi zabave, ali u nekim slučajevima to iz hobija prelazi u opsesiju. Naravno, kada ste zavisni od kockanja, težite tome da trošite više novca nego što imate. Zbog toga možete protraćiti svoju platu, porodični budžet i svu svoju ušteđevinu.

Koji su simptomi zavisnosti od kockanja?

Preporučujemo upoznavanje sa simptomima zavisnosti od kockanja kako biste mogli da preduzmete nešto kada ih prepoznate. Ne dozvolite sebi da upadnete u zamku kockanja, jer će vam to doneti mnogo nevolje u životu. Evo glavnih simptoma zavisnosti od kockanja:

Ne možete prestati da se kladite na kazino ili sportske igre;

Zajmite novac od rođaka i prijatelja kako biste se kockali;

Izolujete se od porodice;

Ne prihvatate savete o prestanku kockanja;

Krijete od drugih da se kockate;

Postajete razdražljivi kada se ne kockate;

Povlačite se u sebe i postajete depresivni;

Ukoliko imate ove simptome, ne odlažite više profesionalnu pomoć. Nije tajna da zavisnost o kockanju može dovesti do samoubistva, zato ne čekajte da se desi najgore. Ovo nisu samo reči, već životne činjenice.

Kako se zavisnost od kockanja leči?

Put ka izlečenju zavisnosti od kockanja je dug i trnovit. Ova vrsta mentalnog stanja se smatra poremećajem i trebala bi biti lečena od strane specijaliste. U tu svrhu biste trebali da konsultujete psihologa ili psihijatra. U nekim zemljama postoje specijalizovane klinike za lečenje zavisnosti od kockanja. Takođe postoje anonimne grupe ovisnika koji pokušavaju da pomognu jedni drugima u prevazilaženju ovog poroka. Važno je delovati brzo bez obzira na to koji put odaberete.

Možda stalno sebi govorite da će to biti vaš poslednji put. Zavetujete se da ćete prestati sa igranjem raznih vrsta igara sa kartama, društvenih igara, slotova i još mnogo toga. Ipak, nešto vas vuče ka svemu tome i jednostavno ne možete prestati. Ovo je alarmantni razvoj situacije kojim se mora pod hitno pozabaviti. Što pre eliminišete ovu opsesiju to ćete se bolje osećati i imaćete mnogo više novca. Igrajte radi zabave i ulažite razumne sume – ukoliko to ne bude tako, vaše kockanje može imati užasne posledice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *