Kako da uspešno utvrdite svoj kladioničarski budžet i zbog čega je to izuzetno važna veština?

Jasno je da niko ne može imati 100% uspeha u klađenju i stoga je dobro upravljanje kladioničarskim budžetom ključno za ishod svakog igrača. Pravilno upravljanje sredstvima ne samo da će vas duže održati u igri, već će dramatično povećati vaš potencijal za dobitak. Nepravilno upravljanje, sa druge strane, vas može koštati čak i ako imate česte dobitke.

Ovo se ne odnosi samo na profesionalce. U ovom članku objašnjavamo šta znači uspešno upravljati svojim budžetom kada se radi o sportskom klađenju.

Šta je upravljanje budžetom?

Pre nego što krenemo, prvo definišimo „budžet“. Ukratko, to je novac koji ste ostavili sa strane za klađenje. Kao i uvek, nikada ne bi trebalo da uložite više novca nego što ste spremni da izgubite.

Kada odredite svoj budžet – maksimum koji možete priuštiti da izgubite – morate postaviti pravila samom sebi i kako najbolje rasporediti sredstva. Ovo se često naziva „plan klađenja“. Postoje različiti planovi klađenja koji se mogu prilagoditi prema ciljevima i veličini budžeta igrača.

Upravljanje budžetom uključuje dva ključna aspekta – jedinice i praćenje uloga:

Šta je upravljanje budžetom?

Jedinica je ukupna količina novca koju ulažete u svakom događaju. Obično, jedna jedinica je između 1 i 3% visine vašeg budžeta. Ukoliko imate budžet od 1000 jedinica, onda bi broj vaše jedinice trebalo da bude 10-30. Ovo možda ne zvuči kao mnogo, ali veći procenat može umanjiti vrednost budžeta za vrlo kratko vreme;

Praćenje uloga je uvek dobra ideja jer pruža još više informacija koje mogu biti sakupljene u formi prostog dokumenta.

Ovaj pristup igraču omogućava držanje velike baze podataka koju može koristiti za analizu igre, a jedinica osigurava izbegavanje emocionalnih opklada koje mogu uzrokovati još veću štetu. Praćenje uloga nije samo način čuvanja istorije zarade i gubitaka već i način da se vidi šta igrač može unaprediti.

Šta je upravljanje bankrolom?

Zašto je upravljanje budžetom tako važno?

Biti uspešan kockar je mnogo više od samog poznavanja sportova na koje se kladite. Način na koji osoba upravlja svojim novcem, može značiti razliku između velikig dobitaka i velikih gubitaka.

Postoje neke specifične prednosti pravilnog upravljanja budžetom koje formiraju deo celokupne strategije klađenja:

Umerenost ograničava gubitke

Dobro upravljanje resursima vas čuva od bankrota kada sreća nije na vašoj strani. Čak i najbolji igrači dožive užasne gubitke s vremena na vreme. Izbegnite iskušenje nadoknađivanja gubitka još većim ulogom i još češćim opkladama. Istina je da ćete verovatno ponovo izgubiti, dodajući to seriji gubitaka.

Još jedno iskustvo koje je mnogo igrača imalo je srećan niz. Nakon dobitka postaje verovatnije da ćete ponovo svoju pažnju uložiti na datu opkladu i ubrzo izgubiti svoj teško stečeni novac.

Disciplina i rezultati koji dolaze uz to, će vam omogućiti da prevaziđete gubitke. Na duže staze, pravilno upravljanje finansijama vam omogućava da lakše prihvatite negativna dešavanja i da se fokusirate na svoj plan.

Strategije upravljanja budžetom koje treba razmotriti

Pretpostavimo da ste razumeli jedinice za opkladu i praćenje, pređimo na nekoliko utemeljenih strategija za vaš budžet koje treba razmotriti kada se govori o njihovim prednostima i slabostima:

Strategije upravljanja bankovnim računom

Model fiksne jedinice

Ovo je najosnovniji i najlakši model upravljanja vašim sredstvima. Kako biste ga primenili, potrebno je da podesite vrednost svoje jedinice – 2% za svaku opkladu, bez obzira na to da li dobijate ili gubite. Što se tiče našeg prethodnog primera, budžet od 1000 jedinica bi dao model od 20 jedinica. Metodu je lako pratiti i ona ne zahteva preterane matematičke veštine, kako bi se primenila u praćenju opklada. Najveća mana ovog pristupa je ograničena stopa rasta sredstava;

Model procenta

Ovaj model je sličan modelu fiksne jedinice, ali umesto ulaganja iste sume koja predstavlja procenat početnih sredstava, ova vrsta opklade uzima u obzir trenutni status vašeg budžeta. Na primer, ukoliko počnete sa budžetom od 1000 jedinica i jedna jedinica vam ima vrednost od 2%, vaš početni ulog, kao drugi model, će biti 20 jedinica. Ipak, vrednost uloga se razlikuje od dana do dana, naročito u slučajevima gde se vrednost vašeg budžeta promenila i postala, na primer, 1 100. U ovom slučaju će se vaše opklade povećati u skladu sa time – na 22. Ukoliko padne na 800, vaša ulaganja će takođe pasti – na 16. Ovaj model iskorišćava dobitne serije, ali trpi u slučaju gubitnih nizova, jer je potrebno duže vreme za nadoknadu gubitaka.

Model potencijalnog povrata

Dok prethodna dva modela u obzir uzimaju veličinu vašeg budžeta, ovaj u obzir uzima kvote. Umesto ulaganja jedne jedinice, vaš cilj je da je dobijete. Pretpostavimo da ste se kladili na Ohio State Buccaneers-e protiv Michigan Wolverines-a, kvote će verovatno biti oko -100 u većini kladionica. U ovom slučaju, umesto ulaganja jedne jedinice, morate uložiti 1.10 kako biste čisto osvojili 1.0. Jedna od prednosti ovde je uzimanje u obzir da favoriti češće pobeđuju, dok autsajderi pobeđuju ređe.

Koji su rizici lošeg upravljanja bankovnim računom?

Model poverenja

Ova metoda se oslanja na većoj fleksibilnosti u opkladama kada želite da rizikujete više jedinica. Ova vrsta taktike zahteva dodatnu disciplinu, ali takođe nudi dodatni potencijal za dobitak. Većina modela poverenja ima skalu od 1 do 3 ili 1 do 5. Zato, ukoliko svoju jedinicu podesite na 1% i imate model poverenja od 1 do 3, u nekim slučajevima ćete moći da uložite do 3% vašeg budžeta na jedan događaj. Najčešća klasifikacija nivoa je 1 za nisko poverenje, 2 za srednje i 3 za visoko.

Koji su rizici lošeg upravljanja budžetom?

Ima nebrojeno mnogo igrača na svetu koji izgube svoj budžet zbog lošeg upravljanja. Ponekad ne prevaziđu gubitke i pokušaju da se od njih oporave velikim ulozima, ali je ovo neopravdani rizik u većini slučajeva.

Nijedan način igranja vas neće zauvek držati u igri. Iz tog razloga, skoro svi igrači koji nemaju dobar plan upravljanja budžetom će se u nekom trenutku suočiti sa gubitkom, a šanse za dobitak na duže staze su još niže za ljude bez plana.

Kako upravljanje budžetom može povećati vaš profit?

Ne možete zaraditi novac na duže staze ukoliko se ne držite utvrđenog akcionog plana. Igrači koji zaborave ovo pravilo mogu izgubiti sve u negativnoj seriji koja će ih izbaciti iz ravnoteže.

Postoji nekoliko načina za upravljanje budžetom za sportsko klađenje koji funckionišu i kod početnika i kod profesionalnih kockara. Najbolja strategija je ona koja čini da se najbolje osećate, kako dugoročno, tako i kratkoročno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *