Šta je In/Aut sistem u tenisu?

Većina teniskih turnira koji se igraju u okviru ATP i WTA listi su dobro pokrivieni „Hawkeye“ tehnologijom. „Hawkeye“ softver je dizajniran tako da prati lopticu, kao i mesto gde ona udara u tlo. Ovo pomaže u smanjenju broja grešaka priliko dodele poena.

Ono što predstavlja najveću manu „Hawkeye“ sistema je trošak njegove implementacije. Za instalaciju preciznih „Hawkeye“ kamera potrebno je izdvojiti najmanje 60000 dolara po terenu. Kako bi se ovo nadomestilo, francuski investitor Gregori Žentil, izumeo je In/Aut sistem.

„Rođen sam u Parizu i odrastao sam na šljaci. Na šljaci lopta ostavlja trag, a isto tako se sećam mnogih rasprava na temu ispravnosti tragova na terenu. Rekao bih da je ovo bio početak svega.“

In/Aut sistem kamere se zapravo sastoje iz dve kamere koje su postavljene tako da pokrivaju teren pod širokim uglom. Ova naprava je postavljena na vrh nosećeg mrežnog stuba. Softver na bazi veštačke inteligencije skenira teren. Prate se linije a teren se mapira na ekranu uređaja. Nakon snimanja, kamera je konektovana na In/Aut aplikaciju, koja dalje prikazuje poziciju lopte, kao i brzinu i spin.

Žentil, koji je takođe prethodno izumeo motociklistički šlem sa mogućnosti proširene realnosti, kao i dron koji prati osobu tako što leti oko nje, proveo je dve godine razvijajući In/Aut sistem.

„In/Aut sistem ne daje toliko dubok uvid kao „PlaySight“. Ali poput svakog prenosivog, i jeftinog uređaja, In/Aut sistem ima potencijal da bude najbolji u svom poslu. Nikad nisam video ništa poput ovoga.“

Žentil je unapredio preciznost sistema. U poređenju sa graničnom greškom „Hawkeye“ sistema koja iznosi 3 milimetara, In/Aut sistem ima poprično veću grešku od 20 milimetara. Ipak, sa druge strane, ogromna prednost ovog sistema je njegova cena, koja iznosi samo 200 dolara.

Kopmanije kao što su PlaySight i Sony, izašle su sa sličnim konceptima pre In/Aut sistema, ali Žentil je uspeo da zaštiti svoj patent.

„Ako „Hawkeye“ dolazi sutradan ujutru posle mene, oni će se boriti protiv inpovacije, a i protiv teniske zajednice. Ja smatram da verovatno tenisku zajednicu na mojoj strani.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *