Šta znači dužina u kriketu?

Linija i dužina su dva termina koja se često koriste zajedno u kriketu. Odnose se na bacačevu sposobnost da napravi učinkovito bacanje. Prošli članak je već objasnio značajnost linije u kriketu.

Dok linije diktira pravac lopte, dužina pomaže u razumevanju visine, odnosno visine nakon odbijanja. Postoje tri dužine koje bacač može da baci u kriketu i to su- kratka, dobra i puna.

Krako bacanje obično se odbija iznad ili na samoj liniji, do visine ramena udarača. Takvo bacanje se često naziva odbijač. Kako bi se pravilno izveo ovaj udarac potrebno je da bacač bude veoma vešt, jer je mala granica koja deli ispravan odbijač od nevažeće lopte.

Dobra dužina prilikom bacanja se smatra idealnim bacanjem zbog nekoliko razloga. Lopta se odbija negde oko centra terena i udarač mora jako pažljivo nastupiti jer je često neizvesno kako će se ta lopta odbiti.

Bacanje punom dužinom se baca negde oko udaračevih nogu. Ovo je ili-ili bacanje. Drugim rečima ili donosi siguran pogodak ili je poklon za udarača. Lopta koja se odbija tik kod prstiju udarača, zove se jorker. Kada se ovo bacanje izvede savršeno, gotovo ga je nemoguće vratiti. Ali ukoliko pada negde u nivou štapova, udarač sa lakoćom može izvesti jako dobar udarac, te ovo za rezultat može imati veliki broj poena.

Korišćenje bacanja punom dužinom u poćetku može biti veoma korisno za udarača, shodno tome da tokom innera tada može osvojiti veliki broj poena.

Kasnije, korišćenje ovog tipa bacanja može biti korisno za bacača, s obzirom da u završnici, udarač neće imati toliko vremena za trčanja. Isto tako, loš izbačaj ovakvog bacanja može prouzrokovati da lopta ode predaleko i da bude laka za udarac. Takođe, joj je pravac preko struka udarača, svira se nevažeće bacanje.

Kontrola linije i dužine zavise od uslova, i faze utakmice, kao i od veštine udarača, a takođe ima velikog udela u samoj igri kako ona odmiče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *