13 scenarija u kojima sudija dosuđuje nevažeće bacanje

Nevažeće bacanje podrazumeva dodatni poen koji prima bacačka strana. Sudija svira nevažeće bacanje tako što podigne jednu ruku u visini ramena. Ovo je predmet više rasprava o tome koji su događaji kada bi sudija trebalo da svira nevažeće bacanje. Jedan od 42 zakona u kriketu posvećen je isključivo nevažećim bacanjima. Zato hajde da pogledamo koji su tu događaji kada sudija sudi nevažeće bacanje.

1. Bacač ne može baciti loptu ispod ruke, ukoliko prethodno ne postoji dogovor oba tima o tome. Ukoliko bacač baci loptu ispod ruke, bez prethodnog dogovora, bacanje će se smatrati nevažećim. U nekim slučajevima, sudija može izreći i upozorenje bacaču. Međutim, ukoliko ponovi isto bacanje, sudija će pokazati nevažeće bacanje, i poništiti taj bacačev pokušaj.

2.  Ukoliko pre samog bacanja, bacač ne obavesti sudiju o tome kuda će izvesti bacanje (preko ili oko viketa), sudija dosuđuje nevažeće bacanje.

3. Ukoliko udarač signalizira sudiji da bacač izvodi nepravilno bacanje, može biti suđeno nevažeće bacanje. Nepravilno bacanje je ukoliko, na primer, bacač prilikom bacanja ne „kugla“ loptu sa ispravljenom rukom, već izvede klasičan „izbačaj“ lopte.

4. Ukoliko bacač izvede skok, koji se izvodi pre bacanja lopte, iza označene oblasti za ovaj skok, svira se nevažeće bacanje.

5. Jedan od dva najčešće slučaja kada se svira nevažeća lopta je kada bacač zgazi prednjom nogom na linijiu dok izbacuje loptu. U modernom vremenu, za ovo se dodeljuje dodatni poen udaraču, kao i slobodno udaranje, dok ne može biti izbačen iz igre na sledećem bacanju.

6. Drugi slučaj javlja se kada se lopta odbije iznad nivoa bacačeve glave, ili je usmerena iznad nivoa sturka udarača. Ranije, bacač bi dobio upozorenje (nešto nalik na prvoj servis greški u tenisu), a tek bi za drugo nepravilno bacanje, bilo svirano nevažeće.

7. Ako je udaračka strana štapa izbačena od strane bilo kog objekta ili dela bacačevog tela, pre bacanja lopte, svira se nevažeće bacanje.

8. Ako se lopta odbije van terena, dosuđuje se nevažeće bacanje.

9. Ukoliko se lopta kotrlja po terenu, ili odskoči više od jedanput, dosuđuje se nevažeće bacanje.

10. Ako lopta stane pre udarača, dosuđuje se nevažeće bacanje.

11. Ukoliko lopta dodirne bilo koga, izuzev viket čuvara, pre nego što dođe do udarača, dosuđuje se nevažeće bacanje.

12. Scenaria u kome se takođe mogu dosuditi nevažeća bacanja su: pogrešna pozicija čuvara viketa, drugi igrači kroče na teren, više od dva igrača iza linije, namerno loše bacanje, nefer bacanje.

13. Ukoliko lopta ode van linija, dosuđuje se nevažeće bacanje.

Imajući sve ovo u vidu, nevažeća lopta je mnogo više od prestupa ili bacanja preko dozvoljene visine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version